Привітання Високопреосвященнішого митрополита Климента з початком нового навчального року

Ректорам, викладачам та вихованцям духовних навчальних закладів

Щиро вітаю вас з початком нового навчального року!

Сьогодні ви зібрались в стінах навчальних закладів, де одним потрібно починати або ж продовжувати навчання, а іншим – передавати знання молодому поколінню і зі всяким довготерпінням «наставляти його на шлях, – як каже Писання, добрий і прямий» (1 Цар. 12, 23). В цей святковий день , ви просите у Премудрого Бога допомоги в осягненні і викладанні різних богословських наук.

Мета перебування в духовних школах полягає не у формальному вивченні тих чи інших предметів, а у підготовці себе до подальшого служіння на користь Святої Церкви, стати спроможним впевнено свідчити про Христа. Потрібно пам’ятати, що сьогодні, в сучасну епоху, щоб достойно відповідати на виклики, необхідно бути всесторонньо розвинутою людиною, яка зможе «всякому, хто запитує про нашу надію дати відповідь з лагідністю і благоговінням» (1 Пет. 3, 15).

Апостол Павло, звертаючись до християн, закликає цінувати час (див. Еф. 5:16). Цінуйте той час, який Господь відміряв вам перебувати в стінах духовних шкіл. Своє церковне служіння кожен з нас, і вчитель, і учень, покликаний здійснювати з відповідальністю.

Бажаю всім наставникам і вихованцям всесильної допомоги Божої в нелегкій і відповідальній справі духовної освіти. Мої особливі привітання тим, хто вперше переступив поріг духовної школи – приступайте, як каже святий апостол Павло, «з щирим серцем, у повноті віри» (Євр. 10. 22) до благодатної праці на ниві духовного просвітництва. Бажаю всесильної допомоги Божої в осягненні вічних істин християнського віровчення. Нехай з радістю і надією відгукнуться в ваших серцях слова Спасителя про те, що «ярмо Його благе і тягар Його легким є» (Мф. 11. 30).

+ Климент, митрополит Ніжинський і Прилуцький,
Голова Учбового комітету при Священному Синоді
Української Православної Церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *