Під час Різдвяного посту в вищих духовних навчальних закладах УПЦ здійснено чернечі постриги

Під час Різдвяного посту в вищих духовних навчальних закладах Української Православної Цекрви здійснено чернечі постриги.

У п’ятницю, 17 грудня 2021 року, у печерному храмі на честь преподобного Феодосія Печерського, що у Дальніх печерах Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр звершив чернечий постриг над студентами І курсу магістратури КДА: Володимиром Вітрюком та Мариничем Євгеном.

За богослужінням молились митрополит Львівський і Галицький Філарет, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климентєпископ Баришівський Віктор, проректор з виховної роботи єпископ Згурівський Амвросій, духовенство, викладачі, студенти та вихованці Київських духовних шкіл.

У постризі студенти отримали імена з Собору святих Київської духовної академії. Вітрюк Володимир отримав ім‘я Павел, на честь святителя Павла, митрополита Тобольського (день пам’яті — 17 листопада), а Маринич Євген — Парфеній, на честь священномученика Парфенія, єпископа Ананьївського (день пам’яті — 22 листопада).

Духовним восприємником новопострижених монахів Павла та Парфенія став духівник Київських духовних шкіл архімандрит Маркел (Павук).

Після постригу владика ректор привітав ченців та звернувся до них зі словом настанови. Преосвященніший владика розповів про схожість чернечого постригу з Таїнством Хрещення і дав новопостриженим монахам духовну пораду: «Моліться до святих, імена яких ви отримали, звертайтесь до них постійно і вони будуть підтримувати вас у несенні нелегкого чернечого подвигу». На завершення єпископ Сильвестр закликав благословення Боже на новопострижених ченців.

Далі, за традицією, усі присутні привітали монахів Павла та Парфенія з чернечим постригом, після чого новопострижені ченці разом з академічною братією та студентами під спів богослужбових піснеспівів пройшли до Академічного храму на честь Різдва Божої Матері, де ченці будуть молитись протягом трьох днів.

2 січня 2022 року, ввечері в Почаївській духовній семінарії прийняв монашеський постриг викладач семінарії Стратюк А.П.

При постригу йому дали ім’я Амфілохій, на честь преподобного Амфілохія Почаївського. Постриг звершив архієпископ Шумський Іов (Смакоуз). При звершенні цього таїнства була присутня вся семінарія.

В кінці постригу всі привітали монаха Амфілохія з прийняттям чернечого образу.

За матеріалами КДАіС та ПДС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *