Голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ звернувся до Президента України щодо ситуації навколо Київських духовних шкіл

Президенту України

В.О. Зеленському

Вельмишановний Володимире Олександровичу!

10 березня 2023 р. Національний історико-культурний заповідник «Києво-Печерська лавра» надіслав монастирю Києво-Печерська Лавра лист, в якому повідомив, що з 29 березня 2023 р. буде розірвано договір оренди приміщень Нижньої Лаври, а відповідно, усі споруди, які наразі використовує Церква, повинні бути звільнені. Внаслідок цього рішення братія Києво-Печерської Лаври, яка відбудовували обитель з руїн і яка щоденно дбає про лаврські споруди, передані їй у користування, вимушена буде покинути свій дім.

Разом із тим, розрив договору про користування спорудами Нижньої Лаври торкається не лише братії Печерського монастиря. На території Нижньої Лаври функціонує перший у Східній Європі вищий навчальний заклад – Київська духовна академія, яка нараховує понад чотирьохсотлітню історію. Долаючи важкі наслідки тоталітарної політики радянської влади проти релігії, духовна академія відродилася у стінах Лаври ще у 1989 році.

Цей вищий навчальний заклад Української Православної Церкви формує у студентів компетенції, які є виключно важливими для впровадження моральних засад не лише в сфері духівництва, але і педагогіки, волонтерства, капеланського служіння, різних аспектів соціальної діяльності. Київською духовною академією укладено договори про співпрацю та розвинуто широке співробітництво з багатьма міжнародними ВНЗ. Щороку представники провідних науково-богословських установ світу приїздять до Києва, щоб взяти участь у наукових форумах академії. Загроза закриття навчального закладу вже сьогодні спричинила резонанс в міжнародному академічному середовищі і матиме надзвичайно негативні наслідки для іміджу України.

Від самого початку повномасштабної російської агресії та вторгнення на територію нашої суверенної держави, Київська духовна академія і семінарія регулярно надає всебічну допомогу силам Територіальної оборони Києва та Збройним силам України. Неодноразово викладачі та студенти духовного ВУЗу здавали кров для поранених Захисників України. Варто зауважити, що у багатьох викладачів та студентів є рідні та близькі люди, які захищають Україну на передовій. У лавах ЗСУ дають відсіч російським окупаційним військам і випускники Академії попередніх років.

Стосовно користування корпусами Лаври, слід зазначити, що Київська духовна академія власним коштом провела генеральну реконструкцію навчальних корпусів (№63, №64), які були передані в користування Церкви в аварійному стані, обладнала їх усім необхідним для навчального процесу, а також відремонтувала два гуртожитки (корпуси №55 та №60). Окрім цього, зусиллями академії було здійснено капітальну реставрацію лаврського храму Різдва Божої Матері (який є академічним храмом). Всі реставраційні роботи цієї пам’ятки відбувалися за кошт навчального закладу, та відповідно до дозволів і рекомендацій установ Міністерства культури України.

Не дивлячись на усі вищенаведені факти, сьогодні стоїть питання про ймовірне виселення викладачів та студентів Київських духовних шкіл з території Києво-Печерської Лаври. А оскільки академія не має місця, куди можна переселити викладачів та студентів, перевезти бібліотеку, у якій зберігаються декілька десятків тисяч примірників, обладнати аудиторії, побут, то, відповідно, її функціонування знову, як і в радянський час,  знаходиться під загрозою.

Усвідомлюючи всі негативні наслідки дій Міністерства культури та інформаційної політики стосовно Лаври та Київської духовної академії, які вплинуть не лише на українську духовну освіту, але і на сприйняття України, як цивілізованої та демократичної країни, Учбовий комітет при Священному Синоді Української Православної Церкви звертається з проханням не допустити виселення сотень студентів та викладачів з їхньої академічної домівки, яка відбудовувалась і облаштовувалась коштом і трудами меценатів Академії.

 

Від імені ректорів, викладачів та студентства Української Православної Церкви,

з повагою,

+КЛИМЕНТ

митрополит Ніжинський і Прилуцький,

Голова Учбового комітету при Священному Синоді

Української Православної Церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *