Урочисте відкриття виставки християнського сакрального живопису «ВПЕВНЕНІСТЬ У НЕВИДИМОМУ» у Кременчуці

19 квітня 2019 року, з благословення Високопреосвященнішого митрополита Полтавського і Миргородського Филипа та Високопреосвященнішого архієпископа Кременчуцького і Лубенського Миколая у Кременчуцькій міській художній галереї відбулося урочисте відкриття виставки християнського сакрального живопису «ВПЕВНЕНІСТЬ У НЕВИДИМОМУ», Іконописної школи імені преподобного Порфирія Кавсокаливіта Полтавської місіонерської духовної семінарії.

Перед відкриттям хор духовної школи виконав церковні піснеспіви.

З вітальним словом до присутніх звернувся віце-ректор семінарії Преосвященніший єпископ Новосанжарський Веніамін та завідувач Іконописною школою імені преподобного Порфирія Сергій Іванович Горбань, який і представив експозицію.

На урочисте відкриття завітали: секретар Кременчуцької єпархії протоієрей Віктор Капертєхо, професор кафедри теорії культури і філософії науки Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, богослов і філософ О.С. Філоненко, цінителі мистецтва, викладачі та студенти семінарії, представники міського телебачення та преси.

На виставці здебільшого представлені виконані в різних техніках монументальні репліки відомих, як давніх, так і сучасних творів християнського сакрального живопису. На їх прикладі студенти покликані відчути прийоми, за рахунок яких в давнину та сьогодні твориться оригінальний сакральний живопис, і в майбутньому, сподіваємося, самі зможуть стати ізографами в справжньому значенні цього слова. Також експозиція містить мозаїчні твори, ікони та книжкову мініатюру письма викладачів та студентів Полтавської семінарії, усього представлено 51 роботу 26-и учасників.

Друга Особа Трійці іменується Словом Божим – Логосом. Але Він не тільки Логос, але й «Образ Бога невидимого» (Кол. 1, 15; пор. 2 Кор. 4,4). По слову апостола Павла «вiки створенi Словом Божим, так що з невидимого сталося видиме» (Євр. 11, 3). Слово Боже є творчою силою, що закликає з небуття до буття видимий світ, саме Слово Боже з невидимого стає видимим завдяки Боговтіленню. А наша віра, за апостолом, – це «здійснення очікуваного і впевненість у невидимому» (Євр. 11: 1). Саме ці слова Святого Письма і надихнули до назви теперішньої виставки.

На заході Іконописну школу імені преподобного Порфирія Кавсокаливіта Полтавської місіонерської духовної семінарії нагороджено Грамотою Управлінням культури і туризму виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області, за відродження іконописної традиції Полтавщини та збереження української духовної культури, плекання гармонійного поєднання праці розуму і душі у молоді, вагомий внесок у скарбницю іконопису та з нагоди відкриття виставки християнського сакрального живопису «ВПЕВНЕНІСТЬ У НЕВИДИМОМУ».

Виставка працюватиме до 19 травня 2019 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *