У Київських духовних школах відбулася X щорічна студентська конференція

26 березня 2019 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у Київській духовній академії і семінарії відбулася X щорічна студентська конференція «Студентська наука в духовній школі». 

Цьогоріч конференція присвячена 240-й річниці від дня народження святителя Філарета (Амфітеатрова), митрополита Київського і Галицького, з особистістю якого пов’язаний розвиток Київських духовних шкіл.

Захід, який щорічно проводить Київська духовна академія, зібрав представників різних духовних навчальних закладів. Всього під час роботи у секціях учасникам форуму було запропоновано близько 100 доповідей, авторами яких стали студенти та аспіранти Київської духовної академії та семінарії, інших духовних навчальних закладів України, Сербії, Румунії, Франції, Білорусі, Росії та Польщі, а також вітчизняних світських вишів.

Пленарне засідання, яке відбулося в актовій залі Києво-Печерської Лаври, очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій; до президії конференції також увійшли намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел; керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній; голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент; єпископ Баришівський Віктор та ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр.

Відкриваючи форум владика Сильвестр привітав присутніх з початком ювілейної Десятої конференції, розповів про географію учасників,  тематику конференції та запросив до слова Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

Звертаючись до учасників, Предстоятель розповів про важливість особистості святителя Філарета для духовної освіти та наголосив на значенні форуму для становлення молодих вчених і здійснення богословами якісних досліджень. Наостанок Блаженніший Владика побажав учасникам і гостям конференції благословенних успіхів у наукових пошуках та закликав на усіх Боже благословення.

Після цього увазі слухачів була запропонована доповідь митрополита Бориспільського і Броварського Антонія на тему: «Життєвий шлях святителя Філарета (Амфітеатрова), митрополита Київського».

Єпископ Білогородський Сильвестр виголосив доповідь на тему: «Святитель Філарет (Амфітеатров) та духовні школи Києва».

Про духовні зв’язки інтелігенції з Оптинським монастирем розповів докторант Православного богословського факультету Університету «Бабеш-Бойяі» (м. Клуж-Напока, Румунія).

Останньою на пленарному засіданні була заслухана доповідь аспіранта Християнської богословської академії у Варшаві (Польща) священика Ярослава Шмайди на тему: «Діаспора у Польській Автокефальній Православній Церкві у Польщі. Єпархія Вроцлавсько-Щецинська. Деканат Щецинський». Богослов розповів про історичні взаємозв’язки між Польською та Українською Православними Церквами та про розвиток Вроцлавсько-Щетицької єпархії.

Насамкінець, відбулося нагородження студентів Київських духовних шкіл по кафедрі Церковної історії. Студенту ІІ курсу магістратури Роману Шамайлу та вихованцю 4-го класу Семінарії Богдану Купріянову були вручені грамоти та повне зібрання трудів митрополита Макарія (Булгакова) за успіхи у вивченні історії Церкви.

Після пленарного засідання робота конференції продовжилась у 9-х тематичних секціях: «Біблійна наука», «Догматичне богослов’я», «Історія Церкви», «Історія духовних шкіл», «Спільні питання богослов’я, філософії та культури», «Літургічне богослов’я», «Церковно-практичні дисципліни», «Соціальне служіння та місія Церкви».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *