У Чернігівському духовному училищі відбулась Всеукраїнська конференція, присвячена святителю Філарету (Гумілевському)

Захід пройшов з нагоди 150-ліття від дня кончини видатного чернігівського архіпастиря

2 червня 2016 р. у Чернігівському духовному училищі відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Святитель Філарет (Гумілевський): людина, архіпастир, науковець», присвячена 150-літтю від дня його блаженної кончини.

Ювілейну пам’ятну дату місцевшанованого святого відмічає Українська Православна Церква.

Перед початком конференції був звершений молебень біля раки з мощами святителя Філарета у Свято-Троїцькому кафедральному соборі.

Відкриваючи конференцію, до учасників звернувся секретар Чернігівської єпархії прот. Ігор Пидан, який оголосив вітання митрополита Чернігівського і Новгород-Сіверського Амвросія.

Директор Чернігівського інституту мистецтв та менеджменту культури проф. В. Малиневська оголосила вітальне слово до учасників конференції ректора Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв проф. Василя Чернеця (м. Київ).

У роботі конференції взяли участь науковці як з духовних, так і зі світських вишів Чернігова, Києва, Львова.

У доповідях було розглянуто життєвий та творчий шлях святителя Філарета як непересічної людини – видатного архіпастиря та науковця; цікаві сторінки з історії та сучасності Чернігівської єпархії. Значна увага була також приділена проблемам культури, освіти і катехізації.

На секційних засіданнях розглядались питання впливу православної культури на духовне відродження України.

Крім того, на конференції пройшла презентація книги «”Чернігівські Афіни”: від Бароко до Постмодерну в естетиці» науковців Загорулько М. А. і Личковаха В. А.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *